Facebook, Microsoft і Google відмовилися "здавати" користувачів

31 травня 23:00

У Британії хочуть ухвалити закон, згідно з яким для поліції будуть доступні особисті дані і вся активність британських користувачів в електронній пошті і соцмережах.

 

Найбільші інтернет-компанії Google, Facebook, Microsoft, Yahoo, а також Twitter висловили протест проти стеження за користувачами Великобританії в листі міністра внутрішніх справ Терези Мей, повідомляють британські видання.

Видання The Guardian і The Times отримали інформацію, що Google, Facebook, Twitter, Microsoft і Yahoo передали особистий лист Терезу Мей, в якому висловили відмову співпрацювати в стеженні за користувачами в рамках так званої "Шпигунської хартії". Це - законопроект, згідно з яким для поліції мають бути доступні особисті дані і вся активність британських користувачів електронної пошти, месенджерів типу WhatsApp, в соціальних мережах і VOIP-сервісів типу Skypeв.

У листі американські компанії назвали спробу відстежити дані всіх користувачів на території Великобританії "потенційно вкрай шкідливою". На думку американських компаній, реалізація цього плану загрожує як перебуванню Великобританії в ролі однієї з провідних "цифрових держав", так і в якості країни, що пропагує по всьому світу свободу слова в інтернеті.

Згідно з інформацією The Guardian, лист датований 18 квітня і було передано перед виступом королеви, а на наступний день підписання проекту було заблоковано. Однак, після вбивства солдата 22 травня в Лондоні, під приводом боротьби з тероризмом, підписання закону знову ініціювали Мей і міністр оборони Великобританії Філіп Хаммонд.

Великобританія стала вже третьою країною в цьому місяці, що намагається посилити контроль за своїми громадянами в інтернеті. На цей раз приводом стала боротьба з тероризмом, а минулого тижня в Росії і США були запропоновані заходи, покликані покарати користувачів нелегального контенту. У Росії міністерство культури внесло поправки в закон про захист інтелектуальних прав в інтернеті, які посилили відповідальність, як операторів, так і кінцевих користувачів за поширення і використання неліцензійної продукції. А Комісія за крадіжки американської інтелектуальної власності запропонувала конгресу США дозволити використання шкідливих програм проти користувачів нелегального контенту. !zn

Читайте також:

Microsoft звинуватили в читанні листування користувачів Skype

Захисники авторських прав запропонували карати піратів вірусами

У Росії розблокували "ВКонтакте": він потрапив у "чорний список" помилково

Google відмовився прибирати екстремістські матеріали з видачі пошуковика