ESA опублікувало нові зображення супутника Марса

14 грудня 11:11

Супутнику агентства вдалося роздивитися Фобос під різними кутами.

 

Апарат Європейського космічного агентства Mars Express отримав нові деталізовані зображення супутника Марса Фобоса під час близького прольоту над небесним тілом. Опубліковане агентством відео було складено з 41 зображення супутника, які були отримані 17 листопада, повідомляється на сайті ESA.

У Марса два супутника – більший Фобос і менший Деймос. Вони названі на честь грецьких міфологічних персоніфікацій страху і терору.

На відео можна побачити деталі поверхні Фобоса, зокрема, безліч кратерів, які свідчать про те, що на нього неодноразово падали метеорити й космічне сміття. Найбільший з них – кратер Стікні – досягає 10 метрів у діаметрі.

На поверхні Фобоса також присутня велика кількість ліній і борозен. Їхнє походження поки невідомо: можливо, їх залишили камені, які котилися по небесному тілу, або ж вони є наслідком руху Фобоса під дією приливних сил планети.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

У 2008 році вчені встановили, що Фобос є купою щебеню, яка тримається разом завдяки наявності зовнішнього шару пилу товщиною 50-100 метрів.

На думку вчених, поява тріщин на Фобосі є першою ознакою руйнування супутника. Разом з тим, він цілком може проіснувати ще кілька мільйонів років у такому стані.