Експерти з кібербезпеки розповіли про те, як хакери користуються епідемією коронавірусу

19 березня 07:47

Кіберзлочинці використовують страх перед коронавірусом, обманюючи користувачів по всьому світу.

 

Компанії FireEye і IBM X-Force, що працюють у сфері комп'ютерної безпеки, розповіли про зростання активності хакерів з Росії, Китаю, Північної Кореї, В'єтнаму, Індії, Бразилії і США, відзначивши, що пандемія коронавірусу відкрила нові можливості для злочинів в інтернеті. Про це повідомляє агентство UPI.

Старший менеджер з аналізу кібершпіонажу компанії FireEye Бенджамін Рід розповів про хакерські атаки на портали державних органів, розсилки шкідливого спаму і фінансових махінаціях. У багатьох подібних випадках, за словами експерта, використовується тема пандемії коронавіруса і експлуатується страх людей перед захворюванням.

Компанії та державні органи, що протистоять кіберзлочинності, частіше за все стикаються з розсиланням листів, нібито відправлених з адрес служб охорони здоров'я, які повідомляють користувачем якусь "нову важливу інформацію" про коронавирус, карантинні заходи і методи захисту від захворювання. Такі листи заражають комп'ютери, дозволяють поширювати подібні послання далі, або дають доступ злочинцям до інформації, в тому числі й фінансової.

"Ми знаємо про випадки розсилки листів від імені ВООЗ, Міністерств охорони здоров'я Китаю і Японії, а також відправки посилань на інтернет-магазини, які нібито пропонують засоби захисту від коронавіруса, - розповів аналітик IBM X-Force Ашкан Віла. - Вони використовують страх і панічні настрої, які дозволяють подолати природний скептицизм, що виникає в нормальних умовах, коли люди отримують подібні повідомлення".

Фахівці з кібербезпеки закликають не проходити за посиланнями з підозрілих повідомлень і не відкривати вкладень в таких листах, а також намагатися перевірити адресатів, щодо яких є хоч найменші сумніви.

"Не варто використовувати робочу електронну пошту в особистих цілях, наприклад для реєстрації у соцмережах, підписок, спілкування в інших сервісах, - радить Віла. - Інакше висока вірогідність, що цим скористаються кіберзлочинці".

Одна з недавніх відомих кібератак була спрямована на сайт Міністерства охорони здоров'я і соціальних служб США. Пандемія коронавірусу стимулювала не тільки активність хакерів - в Китаї штучний інтелект використовують для оцінки зараження, в Україні діє онлайн-сервіс для відстеження поширення коронавірусу, а в інтернеті з'явився міжнародний онлайн-бар, дозволяє людям, що сидять на карантині, скоротати час у спілкуванні і завести нові знайомства.