Експерименти на адронному колайдері зупинили на два роки

03 грудня 11:03

Вчені та інженери будуть займатися модернізацією прискорювача.

 

Наукові експерименти на Великому адронному колайдері (ВАК) призупинено на два роки. Як повідомляє N+1, цей час знадобиться вченим і інженерам на модернізацію і ремонт прискорювача, щоб збільшити його світність.

Наголошується, що підготовка до апгрейду ВАК почалася ще в червні, його кінцева мета – дозволити детекторам колайдера швидше набирати статистику, а значить, підвищити ймовірність помітити щось нове. У ВАК стикаються зустрічні пучки протонів, розігнаних до енергії майже 7 тераелектронвольт, результати їх зіткнень фіксують детектори, а науковці аналізують їх, намагаючись знайти відхилення від передбачень теорії - Стандартної моделі. Проте всі процеси у фізиці елементарних частинок - імовірнісні, тому, щоб дослідити рідкісні процеси, треба набирати величезну статистику процесів - трильйони розпадів мезонів або подій народження бозонів Хіггса. Щоб експерименти могли "дотягнутися" до рідкісного процесу потрібно або прискорювати набір статистики, або підвищувати енергію зіткнень.

Перерва у роботі БАК триватиме до 2021 року, потім він пропрацює три роки з подвоєною світністю, а після знову буде зупинений на три роки. Після повторної зупинки він почне роботу зі світністю у 6-7 разів більше за проектну.

Великий адронний колайдер - це найбільший у світі прискорювач часток, розташований на франко-швейцарському кордоні в Женеві і належить концерну CERN.

Раніше повідомлялося про те, що фізики з Польщі проаналізували характер рідкісних варіантів розпаду так званих В-мезонів на Великому адронному колайдері і виявили дивні речі, які можуть свідчити про існування частинок, що не укладаються в Стандартну модель фізики.