Експериментальний ровер виявив у пустелі Атакама невідомі науці бактерії

28 лютого 17:35

Бактерії здатні вижити в "марсіанських" умовах.

 

Експериментальний марсохід Zoë виявив в пустелі Атакама бактерії, деякі з яких виявилися невідомі науці і здатні вижити в умовах Червоної планети. Як повідомляє Science Alert, бактерії пристосовані до екстремально посушливого клімату.

"Ми показали, що ровер може отримувати зразки підповерхневого грунту в найбільш "марсоподібній" пустелі Землі. Це важливо, оскільки більшість вчених згодні з тим, що життя на Марсі повинне існувати під поверхнею для того, щоб уникнути суворих умов високої радіації, низької температури і відсутності води", - заявив один з дослідників Стівен Пойнтінг.

Атакама вважається найбільш посушливим місцем на Землі, деякі метеостанції, які знаходяться в ній, ніколи не фіксували дощ. Марсохід просвердлив отвори завглибшки 80 сантиметрів, отримав 90 зразків ґрунту і виявив, що в деяких з них знаходяться мікроорганізми. Аналіз зразків показав, що вони були сформовані давно за наявності води, але досить тривалий час перебували в сухому кліматі.

Зі збільшенням глибини в мікробних співтовариствах починають переважати бактерії, пристосовані до життя в надзвичайно солоних і лужних грунтах. На самому дні свердловин вони замінюються одноклітинними організмами, які використовують для виживання метан. Всього були виявлені три основні групи одноклітинних - Chloroflexi, Actinobacteria і Alphaproteobacteria.

На думку дослідників, їхня знахідка свідчить про те, що для виявлення бактерій на Марсі необхідно буде докласти зусиль, але вона також показує, що це не є неможливим. Надалі вчені мають намір зібрати зразки на глибині двох метрів.

Раніше вчені з Національного астрофізичного інституту в Болоньї заявили про те, що їм вдалося знайти свідчення наявності рідкої води на Марсі. Озеро діаметром близько 20 кілометрів розташовується під кригою на Південному полюсі Червоної планети. Наголошується, що це перше свідчення наявності рідкої води на Марсі на даний момент.