Дуже Великий Телескоп зняв наслідки космічного зіткнення

09 грудня 17:55

Серед "уламків" зіткнення розташувалася молода карликова галактика.

 

Дуже Великий Телескоп представив знімки наслідків космічного зіткнення, яке сталося близько 360 мільйонів років тому. Одним з "уламків" цієї аварії є рідкісна і загадкова молода карликова галактика, існування якої дає астрономам шанс дізнатися більше про клас об'єктів, до якого вона належить, і які вважаються типовими для раннього Всесвіту. Зазвичай такі галактики дуже слабкі і далекі для того, щоб їх можна було дослідити за допомогою сучасних телескопв. Про це повідомляється на офіційному сайті Європейської південної обсерваторії.

Галактика NGC 5291 являє собою туманний золотистий овал у центрі знімка, який розташовується на відстані 200 мільйонів світлових років від Землі в сузір'ї Центавра. Понад 360 мільйонів років тому в ядро NGC 5291 врізалася інша галактика. У результаті чого в навколишнє середовище були викинуті гігантські струмені газу, які пізніше утворили навколо NGC 5291 кільцеву структуру. З плином часу речовина цього кільця утворили десятки областей зореутворення, а також кілька карликових галактик. На знімку, який був нещодавно отриманий за допомогою приймача FORS на телескопі VLT, вони відображаються як блідо-блакитні і білі плями, розсіяні навколо NGC 5291. Наймасивніше і яскраве скупчення речовини праворуч від NGC 5291 – одна з цих карликових галактик NGC 5291N.

eso.org

Вважається, що Чумацький Шлях, як і всі великі галактики, сформувався з декількох малих галактик. Якщо уявити собі, що якась з таких галактик змогла зберегтися до наших днів, у ній повинно бути незвично багато дуже старих зірок.

Виявилося, однак, що в NGC 5291N зовсім немає старих зірок. Детальні спостереження також показали, що у зовнішніх частинах цієї галактики проявляються ознаки, характерні для процесів формування нових зірок. Однак у цілому результати спостережень не вкладаються ні в одну з існуючих теоретичних моделей. Астрономи підозрюють, що незвичайні дані можуть вказувати на зіткнення великих мас газу, що відбуваються в цьому регіоні.

NGC 5291N схожа на типову карликову галактику. З іншого боку, у неї дуже багато спільного з грудкуватими структурами, що зустрічаються в багатьох галактиках далекого Всесвіту, що утворюють зірки.

Раніше телескоп "Хаббл" зробив знімок незвичайної еліптичної галактики. Причина незвичайної форми NGC 3610 криється в історії її утворення. Коли галактики формуються, вони, як правило, нагадують Чумацький Шлях, з плоскими дисками і дуже яскравими спіральними рукавами. Еліптичні галактики є набагато більш неупорядкованими, оскільки утворюються шляхом злиття двох або більше дискових галактик. Під час злиття найбільші внутрішні структури вихідних галактик знищуються. Те, що NGC 3610 все ще містить диск, свідчить про те, що вона була утворена зовсім недавно, близько чотирьох мільярдів років тому.