Дослідники розкрили таємницю мінеральних "вен" на Марсі

12 листопада 18:00

"Вени" утворилися внаслідок дії потоків води.

 

Фахівці NASA проаналізували нові дані, отримані з марсоходу Curiosity під час досліджень у місцевості, що отримала назву "Місто-сад" на Марсі. У результаті аналізу вчені змогли визначити особливості формування мінеральних "вен", які в деяких місцях виступають на висоту більше двох пальців над поверхнею, в якій були утворені. Повідомлення про це було опубліковано на офіційному сайті NASA.

Різноманітний склад "вен" на Марсі свідчить про те, що вони були утворені численними потоками, які рухалися по тріщинах в корі. У різні періоди склад мінералів у воді змінювався. Після того, як вода пішла, на поверхні планети залишилися множинні мінеральні сліди її присутності.

За словами одного з авторів дослідження Діани Бейлі, "мінерали могли з'явитися з різних джерел в різний час. У цьому локалізованому регіоні спостерігається велика кількість "вен" з різним хімічним складом, які перетинають одна одну. Це може бути свідченням впливу різних за складом мінералів рідин, які мігрували з віддалених частин планети".

NASA

Деякі з "вен" виявлених в "Місто-сад", містять сульфат кальцію або сульфат магнію, в інших "венах" виявили фтор і високий вміст заліза.

Дослідники сподіваються, що нові дані дозволять їм краще зрозуміти склад скель Марса.

У вересні цього року фахівці NASA провели прес-конференцію, під час якої розповіли про те, що знайшли свідчення існування рідкої води на поверхні Марса. Пізніше агентством було представлене анімаційне відео, яке моделює рух потоків води на Червоній планеті.