Деякі свідчення існування рідкої води на Марсі можуть виявитися помилковими

23 листопада 17:38

Зонд NASA міг неправильно розпізнати солі на Червоній планеті.

 

Вчені з Каліфорнійського технологічного інституту заявили про те, що неправильна обробка даних, які були отримані апаратом Mars Reconnaissance Orbiter, могла призвести до того, що зонд міг помилково розпізнати наявність гідратованих солей на Червоній планеті, повідомляє Science News.

Це означає, що деякі з регіонів Марса, в яких на даний момент передбачається наявність рідкої води і умов для існування життя, можуть насправді виявитися сухими і позбавленими життя.

Фахівці виявили проблему при пошуку гідратованих перхлоратів на картах Марса, побудованих на основі відомостей, отриманих спектрометром видимого та ближнього інфрачервоного випромінювання (CRISM). Перхлорати знижують температуру замерзання води до 80 градусів, що робить можливим існування рідкої води на Марсі. Сліди наявності перхлоратів у марсіанському грунті були знайдені апаратом Phoenix і марсоходом Curiosity.

Наявність мінералів на планеті дослідники перевіряють по відображенню різних довжин хвиль від поверхні, оскільки хімічні речовини особливим чином поглинають і відбивають світло. Проте камера CRISM працює не завжди правильно, в результаті чого вона фіксує плями відбитого світла там, де їх не повинно бути. При цьому алгоритми, що коригують такі помилки, іноді вносять провали в спектри на тій же довжині хвилі, що і перхлорати.

Внісши корективи в алгоритм CRISM, дослідники отримали можливість роздивится навіть найдрібніші сліди перхлоратів на поверхні Марса. У результаті виявилося, що перхлорати покривають практично всю Червону планету. Більш ретельний огляд показав, що солі присутні навіть там, де немає геологічних підстав для їхньої появи.

На думку вчених, це свідчить про те, що деякі дані про наявність перхлоратів на поверхні Марса виявилися помилковими. Дослідники підкреслюють, що це не означає, що солей на Червоній планеті немає взагалі, але це означає, що їх важче знайти.

Раніше вчені з Національного астрофізичного інституту в Болоньї заявили про те, що їм вдалося знайти свідчення наявності рідкої води на Марсі. Озеро діаметром близько 20 кілометрів розташовується під кригою на Південному полюсі Червоної планети. Наголошується, що це перше свідчення наявності рідкої води на Марсі на даний момент.