Curiosity виявив на Марсі ще один "елемент життя"

14 грудня 17:42

Бор є ключовою частиною багатьох білкових молекул.

 

Марсохід Curiosity виявив на поверхні Марса бор – найважливіший для виникнення життя елемент, який входить до складу багатьох білкових молекул і є життєво важливим для синтезу ДНК і РНК. Про відкриття дослідники повідомили на конференції Американського геофізичного союзу в Сан-Франциско.

Раніше дослідникам вдалося відновити ключові етапи виникнення життя на Землі, але вони ніяк не могли вирішити кілька загадок. Однією з них є те, що в океанах молодої Землі повинно було не вистачати молібдену і бору. При цьому, на думку вчених, одним із джерел цих елементів міг бути Марс. Але до цього не було виявлено жодних свідчень існування бору на Червоній планеті.

Тепер Curiosity виявив сліди бору в породах на схилах гори Шарп. Коли вчені "обстріляли" один з каменів на першій стоянці з лазерної гармати ChemCam, вони помітили щось незвичайне – у спектрі шматка осадових порід містилися лінії, що відповідали різним сполукам бору. Це змусило їх затриматися і додатково вивчити незвичайний камінь, використовуючи бур і інші інструменти марсохода.

Виявилося, що відкритий кругляк, якй отримав ім'я Катабола, складається з гіпсу, всередині якого є прошарки солей бору, що містяться в ньому в досить високій концентрації. Надалі, коли марсохід продовжив сходження до вершини гори Шарп, учені стали знаходити ще більш помітні поклади цього "елемента життя".

На думку дослідників, вони могли сформуватися в результаті висихання великих обсягів води або взаємодії марсіанських грунтів і потоків води, які проходили через них в минулому.

У вересні 2015 року фахівці NASA провели прес-конференцію, під час якої розповіли про те, що знайшли свідчення існування рідкої води на поверхні Марса. Пізніше агентством було представлене анімаційне відео, яке моделює рух потоків води на Червоній планеті.