Чотириногий робот навчився кататися на ковзанах

11 лютого 17:13

Робот самостійно адаптується до закріплених на його ногах пристроїв.

 

Інженери з Швейцарської вищої технологічної школи Цюріха навчили чотириногого робота Skaterbot їздити по льоду на ковзанах. Як повідомляє N+1, робот самостійно адаптується до пристроїв, які кріпляться до його ніг, чи то колеса, чи ковзани.

Дослідники розробили програмне забезпечення, яке допомагає в напівавтоматичному режимі створювати ходячих роботів, модифікувати їхню структуру і створювати для них оптимальний набір рухів. За допомогою цієї програми вчені створили роботів різних модифікацій, у тому числі ходячих роботів з колесами на ногах.

Тепер же дослідники використали цю особливість для того, щоб навчити роботів кататися на ковзанах. Замість коліс розробники закріпили на кінцях ніг робота леза ковзанів. Після навчання робот зміг адаптуватися до нових умов і виробив ходу, при якій його ноги постійно повертають вправо і вліво, створюючи хвилеподібні рухи. Завдяки ним робот може рухатися вперед і навіть повертати в потрібну сторону.

Раніше розробники компанії Boston Dynamics навчили двоногого робота Atlas паркуру. Робот навчився перестрибувати через колоду і підійматися на високі сходи. У компанії стверджують, що Atlas застрибує на сходи висотою 40 сантиметрів без втрати темпу.