Чорна діра в центрі нашої галактики виробила загадковий спалах

12 серпня 17:52

Що стало причиною підвищення яскравості Стрільця A* , вчені не знають.

 

Астрономи заявили про те, що Стрілець A*, надмасивна чорна діра в центрі Чумацького Шляху, виробила загадковий спалах. Її яскравість зросла в 75 разів, з чим це пов'язано вчені не знають, повідомляє "Популярная механика".

Наголошується, що Стрілець A* веде себе відносно спокійно. Разом з тим, спостереження за чорною дірою, які були проведені за допомогою Обсерваторії Кека в травні, дозволили помітити, що її яскравість у ближньому інфрачервоному діапазоні значно зросла, а потім повернулася до колишнього рівня.

Як правило, якщо оточення чорної діри підвищує яскравість, це може вказувати на те, що щось наблизилося досить близько до діри і було захоплене її гравітацією. Що б це могло у випадку з нещодавно зафіксованим спалахом Стрільця A*, незрозуміло.

Одне з можливих пояснень пов'язано з бъектом G2, який у 2014 році підійшов до чорної діри на відстані 36 світлових років. Дослідники припускали, що ця хмара газу, але якщо це так, її мало розірвати на частини, чого не сталося. Можливо, зареєстрований спалах став запізнілою реакцією на цю подію.

Ще одне пояснення пов'язане із зіркою S0−2, яка знаходиться на еліптичній орбіті навколо чорної діри і в минулому році підійшла до неї на 17 світлових років. На думку дослідників, через близьке проходження S0−2 поруч зі Стрільцем A* міг змінитися спосіб надходження газу в чорну діру; це, можливо, призвело до того, що газу стало надходити більше і Стрілець A* став більш мінливим.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше астрономи виявили надмасивну чорну діру, яка знаходиться в центрі галактики Holmberg 15A на відстані 700 мільйонів світлових років від Землі. Маса чорної діри оцінюється в 40 мільярдів сонячних, що робить її рекордсменом серед подібних об'єктів.