Через використання ґрунтових вод до 200 мільйонів осіб опинилися під загрозою отруєння миш'яком

23 травня 18:11

Миш'як може потрапити в організм через особливості організації водопостачання.

 

Вчені з Швейцарського федерального інституту водних науки і технологій склали світову карту поширення миш'яку в ґрунтових водах і оцінили шанс його споживання людьми. У результаті виявилося, що через організації водопостачання від 94 до 200 мільйонів людей опинилися в зоні ризику отруєння миш'яком, повідомляє N+1.

У багатьох посушливих регіонах світу підземна товща - це головне джерело прісної води для пиття та поливу сільськогосподарських культур, і місцеве населення піддається ризику отруєння миш'яком через рис і питну воду. Глобальна оцінка ризику отруєння миш'яком з ґрунтових вод досі не була проведена через труднощі з отриманням даних про використання водних ресурсів та ведення сільського господарства країнами, що розвиваються, а також недостатньо ретельного екологічного моніторингу хімічного складу ґрунтових вод в таких регіонах.

У ході нового дослідження вчені склали першу глобальну карту поширення миш'яку в ґрунтових водах (з рівнем залягання нижче 100 метрів). Вони узагальнили дані з майже 80 досліджень вмісту миш'яку у водоносних горизонтах, які включали 200 тисяч аналізів води і близько 55 тисяч точок опробування на територіях Буркіна-Фасо, Аргентини, Мексики, Китаю, Південної та Південно-Східної Азії, США і Дельти Червоної ріки у В'єтнамі, а також осадових басейнів по всьому світу.

Щоб визначити раніше невідомі області забруднення миш'яком, вчені провели математичне моделювання. Крім того, дослідники провели оцінку ризиків зараження людей миш'яком, використовуючи інформацію, яка міститься в базі даних з продовольства і сільського господарства ООН AQUASTAT.

Виявилося, що в зоні ризику отруєння миш'яком знаходяться від 94 до 200 мільйонів осіб, 85-90% з яких живуть в Південній Азії. За словами дослідників, при інтенсифікації сільського господарства в країнах, що розвиваються, і при використанні ґрунтових вод для зрошення, число таких людей буде зростати.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Читайте також: Верховний лідер Ірану пообіцяв підтримку палестинським бойовикам через "угоду століття" Трампа

Раніше вчені заявили про те, що через глобальне потепління мільярд людей по всьому світу будуть змушені мігрувати або ж страждати від виснажливої спеки. При найгіршому сценарії розвитку подій, регіони, де зараз проживає третина населення Землі, будуть такими ж гарячими, як найспекотніші куточки Сахари.