Бур апарату InSight на Марсі призупинив роботу

07 березня 17:31

Під час буріння марсіанської поверхні апарат натрапив на якийсь предмет, можливо, камінь.

 

Апарат NASA InSight, який на даний момент працює на Марсі, призупинив роботу бура. Як повідомляється на сайті місії, 28 лютого під час буріння марсіанської поверхні він наштовхнувся на якусь перешкоду, ймовірно камінь, і так і не зміг його подолати.

Наголошується, що 2 березня роботу бура відновили на чотири години, але за цей час він не зміг зрушити далі. У результаті вчені місії вирішили не продовжувати буріння і призупинити його на два тижні. Аналіз даних показує, що апарат продовжує функціонувати в штатному режимі.

Дослідники підкреслюють, що InSight розрахований на те, щоб збирати зразки марсіанського грунту на глибині до п'яти метрів. Команда місії сподівалася, що під поверхнею планети буде не дуже багато каменів, оскільки їх малу кількість спостерігається в місці посадки апарату. Разом з тим, бур був розроблений таким чином, щоб він міг відштовхнути невеликі камінчики, які зустрічаються на його шляху.

InSight здійснив посадку на Марс 26 листопада. Місія апарату розрахована на два роки, цей час він буде збирати дані про внутрішню будову і склад Марса. Це дозволить дослідникам отримати додаткові відомості про те, як були сформовані кам'янисті космічні тіла в Сонячній системі.