Boeing представив найбільший у світі дводвигуновий пасажирський літак

16 березня 15:06

Літак розрахований на перевезення 400 пасажирів.

 

Американський авіаконцерн Boeing провів закриту викатку дводвигунового пасажирського літака 777X. Як повідомляє CNN, концерн хотів провести презентацію ще в середу, але відклав її через аварію літака в Ефіопії.

Наголошується, що літак довший за свого попередника 777-300ER і Airbus A340-600. Перший тестовий політ літака заплановано на весну цього року.

Компанія випустить дві версії цього літака, більша з яких 777-9, розрахована на транспортування 400-425 пасажирів і зможе пролетіти 14 тисяч кілометрів. Менша модель, 777-8, зможе перевозити 350-375 пасажирів і долати відстань до 16 тисяч кілометрів.

Авіалайнер оснащений двигунами GE9X - найбільшими авіаційними двигунами у світі. Ще однією важливою особливістю стало нове крило з композитних матеріалів.

10 березня в Ефіопії зазнав катастрофи авіалайнер компанії Ethiopian Airlines. Boeing 737-800 MAX рейсу ET 302 вранці в неділю вилетів з аеропорту Боле в столиці Ефіопії Аддіс-Абеба до столиці Кенії Найробі. Через кілька хвилин після зльоту літак зник з радарів. О 8:44 за місцевим часом він впав за 62 км від Аддіс-Абеби, в районі міста Бішофту. Трекер Flightradar24 називає можливою причиною аварії неполадки, що виникли відразу після вильоту літака з аеропорту.

На борту літака перебували громадяни 33 держав - 149 пасажирів і восьмеро членів екіпажу. За попередньою інформацією, українців серед загиблих немає.

Рішення про тимчасову заборону польотів Boeing 737 MAX були прийняті в Євросоюзі, Канаді, Україні, Австралії, Китаї, Сінгапурі, Ефіопії, Південної Кореї, а також авіаперевізниками Aeromexico, Cayman Airways, Comair і Aerolíneas Argentinas.

Федеральне управління цивільної авіації США не збиралося закривати повітряний простір для літаків цього типу, проте президент Дональд Трамп розпорядився заборонити польоти Boeing 737 MAX над територією країни.