Біологи знайшли спосіб "відключити" гени старіння

13 жовтня 13:55

Вчені виявили гени, видалення яких веде до збільшення тривалості життя.

 

Вчені провели дослідження, результати якого допомогли їм виявити групу генів, видалення яких призводить до різкого збільшення тривалості життя. Отримані результати є великим прогресом в генетиці.

Міжнародний колектив вчених на базі Вашингтонського університету в Сієтлі та Інституту досліджень старіння імені Бака виявив у дріжджів 238 генів, видалення яких збільшує тривалість життя. Фахівці вивчили 4698 штамів дріжджів, в кожному вони відключали по одному гену. Генетикам вдалося дослідити хід уповільнення старіння організму, простеживши за активністю транспортних рибонуклеїнових кислот (тРНК).

Приблизно половина з досліджених генів присутня у ссавців, у тому числі людини. Вчені сподіваються в майбутньому створити препарати, які будуть придушувати роботу деяких генів і таким чином продовжувати життя. На даний час вчені проводять дослідження по визначенню зв'язку даних 238 генів з іншими і їх значення для життя ссавців.

Раніше повідомлялося про те, що вчені знайшли білок, введення якого допоможе зупинити старіння. Випробування на мишах підтвердили, що введення в організм "омолоджуючого" білка помітно покращує фізичний стан тварин. Також у літніх гризунів різко знижувалися шанси померти від серцевих захворювань. Дане відкриття дає людям надію на те, що вони зможуть жити довше.