Біологи заявили про вимирання найстаріших баобабів

13 червня 16:54

Дослідники пов'язують вимирання дерев з глобальний потеплінням.

 

Вчені з Університету Бабеш-Бойяі заявили про те, що велика частина найстаріших і могутніх баобабів Африки, вік яких оцінюється в кілька тисяч років, вимерла за останній час. Як повідомляє Naked science, дослідники звернули увагу на цей факт майже випадково, в ході робіт з визначення віку найстаріших дерев за допомогою методу радіовуглецевого датування.

Через особливості росту і відсутність звичайних річних кілець традиційні підходи до з'ясування віку баобабів марні. Дерево росте поодиноким стовбуром, однак, зміцнівши, починаючи з 1000-річного віку випускає нові, що піднімаються від коренів по колу і зростаються, утворюючи новий, єдиний і порожнистий стовбур.

З 2005 року дослідники вивчили близько 60 великих дерев, 10-20 з яких особливо виділялися значними розмірами та віком. Наприклад, вік баобаба Sunland перевищував дві тисячі років. Саме в цій групі смертність виявилася особливо високою: Sunland загинув в 2017-му, а попередній рекордсмен Panke - в 2011-му, проживши майже 2,5 тисячі років. Всього ж за останні 12 років померли сім з 13 найстаріших і п'ять із шести найбільших баобабів.

Автори пов'язують їхню загибель з глобальним потеплінням, зростанням температури і все більш жорстокими засухами.

Раніше вчені встановили, що в найближчі п'ять років температура на Землі буде зростати. При цьому, на думку вчених, 2016 рік може стати найспекотнішим роком за всю історію метеоспостережень.