Біологи вперше показали тривимірне відео диференціації живої клітини

28 квiтня 00:51

Науковці також побудували математичну модель, яка пояснює, яким чином зміна форми клітини стимулює це явище.

 

Біологам вперше вдалося отримати тривимірне відео, яке показує процес диференціації живої клітини.

Як повідомляється в журналі Physical Review Letters, науковці також побудували математичну модель, яка пояснює, яким чином зміна форми клітини стимулює це явище.

Гаструляция - це складний процес морфогенетичних змін, що супроводжується розмноженням, зростанням, спрямованих на переміщенням і диференціюванням клітин, в результаті чого утворюються зачатки майбутніх тканин і органів, так званими зародковими листками. Характерним для більшості живих організмів способів гаструляції є інвагінація - втягування стінки бластулы в бластоцель.

Вчені зафіксували, як ембріони зелених водоростей вольвокс здійснюють гаструляцию, а також побудували тривимірну модель цього процесу. Дослідники порівняли рухи ембріона з вивертанням самого себе навиворіт: клітина змінювала форму з звичайної, круглою, на грибоподібну, шляхом формування двох півкуль, а потім втягування однієї півкулі в іншу.

Біологи впевнені, що модель гаструляції зелених водоростей може значно допомогти у вивченні аналогічних процесів у більш складних живих організмів аж до людини.