Айсберг, що відколовся від Антарктиди, відкрив невідому давню екосистему

05 жовтня 12:56

Невідомі науці види живих істот були заточені під кригою 120 тисяч років.

 

Вчені заявили про те, що гігантський айсберг, який відколовся від антарктичного льодовика Ларсена в липні цього року, відкрив цілу невідому давню екосистему, яку необхідно вивчити якомога швидше, поки вона не зникла, повідомляє журнал Nature.

Як підкреслюють дослідники, морська вода і дно площею 5800 квадратних кілометрів, які раніше ховалися під льодовиком, містять в собі живих істот, які були замкнені в цьому регіоні протягом 120 тисяч років. Цю екосистему необхідно дослідити якомога швидше, оскільки вона починає взаємодіяти з навколишнім середовищем, що призведе до незворотних змін.

Разом з тим, швидко реагувати на подібні події дослідники не можуть через те, що наукові судна бронюють за кілька місяців або навіть років вперед. Найближча експедиція до льодовика Ларсена запланована на березень 2019 року, тоді дослідники і зможуть вивчити нову екосистему.

Крім того, досліджувати льодовик Ларсена готується Британська антарктична експедиція (BAS). Дослідницьке судно буде відправлено на початку 2018 року.

Українські вчені заявили про те, що озонова діра збільшує стіну, яка захищає Антарктику від повітря з теплих широт. Її зникнення може призвести до того, що потепління в Антарктиді буде йти ще більш швидкими темпами. Детальніше про процеси, що відбуваються в Антарктиді, та дослідження українських вчених читайте у статті Лідії Суржик та Володимира Драбчука "Українська Антарктида".