Астрономи заявили про зникнення плям на зверненій до Землі поверхні Сонця

13 листопада 15:24

Кількість плям на Сонці є головним параметром, за яким вимірюється активність зірки.

 

Число плям на Сонці, які вважаються одним з головних показників сонячної активності, стрімко падає. Зараз на зверненій до Землі стороні зірки не спостерігається жодної плями, повідомляє "РИА Новости" з посиланням на лабораторію рентгенівської астрономії Сонця Фізичного інституту імені Лебедєва (ФІАН).

"Чи є зараз плями на зворотному боці Сонця, сказати важко, але виходячи з фотографій Сонця два тижні тому, коли ця сторона була звернена до Землі, плями відсутні і там. Тим самим, наша зірка зараз дуже близька по зовнішнього вигляду до ідеального об'єкту, без будь-яких "недоліків", яким його представляли люди до початку XVII століття", - відзначають вчені.

Кількість плям на Сонці є головним параметром, за яким вимірюється 11-річний сонячний цикл, історія якого налічує вже майже 270 років. Раз на 11 років число плям досягає максимуму, а приблизно посередині між цими піками знижується до найменшого значення, який називається сонячним мінімумом. Природа цих змін залишалася незрозумілою протягом майже 200 років, і лише в середині XX століття було встановлено, що з кроком 11 років змінюється магнітне поле Сонця (по черзі посилюється і послаблюється).

Судячи за останніми даними, Сонце наближається до мінімуму своєї активності, який буде досягнутий наприкінці 2018 – початку 2019 року.

Нагадаємо, 6 вересня на Сонці був зареєстрований найпотужніший за 12 років спалах.