Астрономи заявили про зменшення розмірів Сонця в період високої активності

13 червня 13:18

На максимумі своєї активності зірка стискається на один-два кілометри.

 

Вчені з Технологічного інституту Нью-Джерсіа і Університету Ніцци заявили про те, що радіус Сонця змінюється в залежності від циклу активності зірки. Як повідомляє Naked science, дослідники провели спостереження за сейсмічними хвилями Сонця і встановили, що на піку своєї циклічної активності воно стискається на один-два кілометри.

Варто відзначити, що у Сонця немає стабільної твердої поверхні, тому встановити його точні розміри дуже складно. Обертання змушує зірку сплющуватися вздовж осі, тому її полярний і екваторіальний діаметр розрізняються на 10 кілометрів. Як правило, ці величини встановлюють, орієнтуючись на швидкість падіння світності при русі від центру Сонця до краю - приблизно так, як якщо б ми розглядали його збільшену фотографію, вимірюючи радіус.

У новій роботі дослідники використовували дані астросейсмології: спостережень за сейсмічними хвилями, частота яких залежить, зокрема, від розмірів зірки, що дозволяє розрахувати з їх великою точністю. Вчені використали результати 21 року спостережень сейсмічних хвиль, проведені космічними геліообсерваторіями SoHO і SDO. Вони показали, що підвищена магнітна активність змінює величину різних шарів зірки, змушуючи одні ставати більш розрідженими і розширюватися, а інші - ущільнюватися і стискатися.

Так, найбільш значні зміни відзначені на глибині близько п'яти тисяч кілометрів, де зменшення радіусу в такі періоди становить п'ять-вісім кілометрів. Однак в цілому "сейсмічний" розмір Сонця на максимумі активності зменшується лише на один-два кілометри. Автори підкреслюють, що цей результат в принципі не суперечить і попередньому, отриманому за допомогою інших методів: строго окресленої поверхні у Сонця все-таки немає, і астросейсмологія дозволяє виміряти інші аспекти, пов'язані з його розмірами.

Нагадаємо, 6 вересня на Сонці був зареєстрований найпотужніший за 12 років спалах. На даний момент рекордсменом є спалах Х28, який був зареєстрований у 2003 році. Зареєстрований у 2017 році спалах посів восьме місце за всю історію спостережень.