Астрономи запропонували пояснення "сигналів інопланетян"

11 сiчня 12:14

Швидкі радіосплески можуть бути наслідком екзотичних умов, створюваних сильними магнітними полями і іонізованим газом.

 

Вчені заявили про те, що швидкі радіосплески, який раніше вважалися сигналами інопланетних цивілізацій, можуть бути викликані екзотичними умовами, що створюються взаємодією сильних магнітних полів чорних дір або нейтронних зірок з щільним іонізованим газом. Висновки дослідників опубліковані в журналі Nature.

У ході дослідження вчені проаналізували параметри радіовипромінювання джерела повторюваних радіосплесків FRB 121102. У вакуумі вплив магнітних полів може призводити до ефекту Фарадея, коли площина амплітуди електромагнітної хвилі повертається на певний кут. Вимірявши цей кут, вчені прийшли до висновку, що радіовипромінювання пройшло через область простору з надсильними магнітними полями.

Такі екзотичні умови можуть виникати поблизу надмасивної чорної діри, що перевищує масу Сонця у 10-100 мільйонів разів і породжує потужне магнітне поле. Тоді безпосереднім джерелом спалаху може бути нейтронна зірка або плазма, що знаходиться під впливом діри. Інше пояснення полягає в тому, що FRB 121102 є намагніченим плеріоном - туманністю, що підживлюється зоряним вітром від пульсара.

На думку вчених, результати спостереження вказують на те, що FRB можуть виникати при взаємодії надкомпактних об'єктів з екстремальними магнітними полями. Проте ще належить з'ясувати, який саме механізм лежить в освіті швидких радіоімпульсів.

Вперше швидкі радосплески (Fast Radio Bursts, FRB) були помічені у 2007 р., однак визнаного пояснення вони не отримали досі. Невідомий і їхнє джерело: воно може розташовуватися і в нашій Галактиці, і за її межами, і навіть на Землі, створюючись технічними пристроями.

Раніше вчені заявили про те, що що відкрили джерело загадкових сплесків. Спалах FRB 150418, зафіксований 18 квітня 2015 року, на думку дослідників, є наслідком злиття нейтронних зірок в еліптичній галактиці, яка розташовується на відстані 6 мільярдів світлових років від Землі.