Астрономи зафіксували джерело нейтрино надвисоких енергій

13 липня 13:03

Джерелом нейтрино виявився блазар.

 

Астрономам вдалося виявити джерело нейтрино надвисоких енергій, які були зафіксовані обсерваторії IceCube кілька років тому. Як повідомляє N+1, спостереження в гамма-діапазоні та аналіз архівних даних дозволив зробити висновок про те, що джерелом часток високих енергій став блазар – активне ядро галактики, чиє світло йшло до Землі декілька мільярдів років.

Як підкреслює видання, цей результат означає новий етап розвитку багатоканальної астрономії та підтверджує ідею, що блазари - джерела космічних променів високих енергій. На думку вчених, нейтрино високих енергій народжуються в результаті розпаду мезонів, що утворюються в космічних "прискорювачах" або поблизу них, коли космічні промені взаємодіють з атомними ядрами і фотонами. Завдяки тому, що нейтрино дуже легкі, не мають заряду і взаємодіють з речовиною тільки на дуже малих, субатомних відстанях, вчені отримують можливість з енергетичного спектру зареєстрованих часток і за напрямом їхнього прильоту визначити, які процеси відбуваються в тому чи іншому далекому астрофізичному об'єкті.

Раніше астрономи знали про існування двох точно ідентифікованих джерел астрофізичних нейтрино: Сонце і наднова 1987А, що спалахнула в сусідній з нами галактиці Велика Магелланова Хмара. Однак зареєстровані від них нейтрино мають енергіяї в мільйони разів нижче, ніж дифузний потік нейтрино високих енергій, що спостерігався, тож природа механізмів генерації космічних нейтрино високих енергій і пошуку їх джерел як і раніше залишається відкритим.

У вересні 2017 року автоматична система детектора IceCube зафіксувала подію IceCube-170922A, яка являла собою мюонну "доріжку", що утворилася в ході взаємодії нейтрино високих енергій з кригою. А вже через тиждень команда обсерваторії "Фермі" повідомила, що певний напрям прильоту зареєстрованих нейтрино з середньою енергією 290 ТеВ відповідав відомому джерелу гамма-променів в стані підвищеної активності.

Джерелом виявився блазар TXS 0506 + 056, який є активною галактикою і розташований недалеко від лівого плеча сузір'я Оріона. Світло від джерела добиралося до Землі чотири мільярди років. Надалі спалах гамма-випромінювання з цього джерела підтвердили наземні телескопи, спостереження за допомогою яких підтвердили підвищену активність джерела на всіх довжинах хвиль.

У 2016 році детектори LIGO зафіксували сигнал гравітаційних хвиль. Вони були породжені парою чорних дір, що злилися, чиї маси в 29 і 36 разів перевищували сонячну, на відстані 1,3 мільярда світлових років від Землі. За частки секунди приблизно три сонячних маси перетворилися на гравітаційні хвилі, максимальна потужність випромінювання яких була приблизно в 50 разів більшою, ніж від усього видимого Всесвіту.