Астрономи визначили нові межі Чумацького Шляху

23 жовтня 13:04

Наша галактика виявилася більшою, ніж вважалося раніше.

 

Астрономи з Китайської державної обсерваторії заявили про те, що межі Чумацького Шляху в частині, де знаходиться Сонячна система, майже на 26% ширші, ніж вважалося раніше.

Вчені провели дослідження за допомогою найбільшого на Землі спектроскопа LAMOST. Виявилося, що осяжний в нічний час з нашої планети галактичний диск в радіусі становить 19 кілопарсеків. Таким чином, оточуюча нас зоряна система, виходячи з результатів дослідження, простягається майже на 38 кілопарсеків (1,1-1,2 тисячі трильйонів кілометрів), а не на 30, як було прийнято вважати раніше.

Разом з тим, вчені підкреслюють, що ці кордони не можна вважати абсолютними, оскільки їх не можна зафіксувати через зоряне гало, невловиме для спостереження.

Раніше вчені встановили, що сліди на диску Чумацького Шляху з'явилися в результаті зіткнення з іншою галактикою. На думку дослідників, галактика пройшла крізь Чумацький Шлях близько 500 мільйонів років тому, і зараз знаходиться на відстані 300 тисяч світлових років від нашої галактики, продовжуючи віддалятися зі швидкістю близько 200 кілометрів на секунду.