Астрономи виявили найдавнішу зірку у Всесвіті

05 серпня 15:31

Рівень заліза в зірці найнижчий із зареєстрованих.

 

Астрономи з Австралійського національного університету виявили зірку SMSS J160540.18-144323, рівень заліза в якій виявився найнижчим з зареєстрованих. За словами дослідників, світило може виявитися одним з перших представників другого зоряного покоління, повідомляє Naked science.

На різних етапах існування Всесвіту в ньому утворювалися різні типи зірок, які відрізнялися різним вмістом елементів. Наприклад, світила першого покоління майже не містили важких елементів, були дуже великими і швидко згорали. Із залишків цих зірок з'явилися світила другого покоління, вміст важких елементів в яких був набагато більш високим.

У ході нового дослідження вчені вивчили дані про зірку SMSS J160540.18-144323, яка знаходиться на відстані 35 тисяч світлових років від Землі. Рівень заліза в ній у 1,5 мільйона разів нижчий, ніж у Сонця, що робить її антирекордсменом за вмістом цього елемента.

Дослідники вважають, що зірка, яка дала початок SMSS J160540.18-144323.1 з її вмістом заліза, мала відносно низьку масу для раннього Всесвіту - всього приблизно в 10 разів більше сонячної. Цього досить, щоб перетворитися на нейтронну зірку. Але команда вважає, що після порівняно слабкого вибуху наднової зірка першого покоління змогла стати SMSS J160540.18-144323.1.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше астрономи помітили, що невелика галактика, розташована в групі Скульптор, поступоворуйнується гравітаційним впливом гігантської галактики, розташованої по сусідству з нею. Виявлена галактика належить до типу карликових сфероїдальних галактик, але, на відміну від інших подібних галактик, вона має витягнуту форму, спрямовану в бік NGC 253. Така форма галактики може вказувати на те, що на неї діє гравітаційний вплив більшої галактики, який сильніше діє на ближній бік.