Астрономи виявили найдавнішу чорну діру

07 грудня 11:50

Квазар з'явився через 700 мільйонів років після Великого вибуху.

 

Міжнародна група астрономів відкрила найдавнішу з відомих чорних дірок. Об'єкт розташовується на відстані 13 мільярдів світлових років від Землі і існував вже через 690 мільйонів років після Великого вибуху. Про своє відкриття дослідники повідомили в Astrophysical Journal Letters.

У ході дослідження вчені займалися пошуком найдавніших квазарів Всесвіту – найяскравіших джерел випромінювання в ядрах галактик. Вважається, що тут знаходяться надмасивні чорні діри, які активно поглинають речовину, утворюючи розпечений аккреційний диск, що світиться виключно потужно. Таку знахідку зробили і на цей раз в даних космічного ІЧ-телескопа WISE, а потім провівши спостереження на 6,5-метровому телескопі Magellan, розташованому в Чилі.

За оцінкою вчених, яскравість квазара в 40 трильйонів разів перевершує сяйво Сонця, а маса – в 800 мільйонів разів більше сонячної. Такі об'єкти цікаві вченим відразу з багатьох сторін. Зокрема, вони є "природним рентгеном", випромінювання якого "просвічує" Всесвіт на колосальних відстанях. За характерними змінами у випромінюванні можна дізнатися про ті взаємодії, яких фотони зазнали за довгий час своєї подорожі.

Як відзначають вчені, такі квазари особливо важливі, оскільки можуть дати уявлення про ранні етапи існування Всесвіту – епохи реіонізації, яка проходила між 550 і 850 мільйонами років після Великого вибуху. До цього періоду відноситься і знайдений квазар. Судячи з його випромінювання, водень в околицях квазара існує ще в нейтральній формі і власне реіонізації – повторного відриву електронів від ядер водню – до того моменту ще не відбулося.

Раніше NASA представило відео знищення зірки чорною дірою. На відео зображено момент так званого "приливного руйнування", яке знаходиться в центрі галактики, розташованій на відстані 290 мільйонів світлових років від Землі.