Астрономи виявили молоду екзопланету з трьома сонцями

08 липня 11:55

Система розташовується на відстані 340 світлових років від Землі.

 

Астрономи відкрили екзопланету HD 131399Ab, яка обертається навколо трьох сонць. Як повідомляється на сайті NASA, вік екзопланети становить близько 16 мільйонів років, що робить її наймолодшою відомою на даний момент екзопланетою.

Екзопланета розташовується на відстані 340 світлових років від Землі. Її маса становить близько чотирьох мас Юпітера, а температура – всього 580 градусів Цельсія, що робить її також однією з найбільш холодних і найменш масивних екзопланет.

Екзопланета обертається навколо зірки HD 131399A, маса якої перевищує масу Сонця на 80%. Сама зірка обертається навколо подвійної системи на відстані приблизно 300 астрономічних одиниць (астрономічна одиниця дорівнює відстані від Землі до Сонця).

Планета віддалена від зірки HD 131399A на відстань, що у два рази перевищує відстань від Плутона до Сонця.

Раніше повідомлялося про те, що вчені відкрили екзопланету з орбітою, що суперечить теоретичним моделям. Обертаючись навколо досить невеликої зірки, вона відхилена від площини обертання зірки на 76%. Планета має масу, близьку до маси Юпітера, але розташовується на більш близькій відстані до зірки.