Астрономи виявили кілька молодих суперюпітерів

16 грудня 17:55

Вчені знайшли найбільш певні свідчення того, що в газо-пилових дисках навколо молодих зірок недавно утворилися великі планети.

 

Астрономи, що проводять спостереження на телескопі ALMA, отримали свідоцтва того, що біля молодих зірок недавно сформувалися планети, маса яких перевищує масу Юпітера в кілька разів. Про це повідомляється на офіційному сайті Європейської південної обсерваторії.

Астрономи відкрили наявність планет майже біля кожної зірки, але на даний момент не можуть до кінця зрозуміти, яким чином вони формуються. Щоб відповісти на це питання, вчені досліджують газо-пилові диски, які обертаються навколо молодих зірок і в яких формуються планети.

Особливий клас таких дисків, так звані перехідні диски, володіє незвичайною властивістю: в їхніх центральних частинах, безпосередньо навколо батьківської зірки, відсутній пил. Для пояснення цієї особливості було висунуто дві ідеї. Перша полягає в тому, що речовина з околиці зірки була виметена або знищена сильним зоряним вітром. Альтернативне пояснення виглядає так: масивні молоді планети в процесі свого утворення і орбітального руху в цих областях "зібрали на себе" речовину, що там містилася. Астрономи на чолі з Нінкьо ван дер Марел з Лейденської обсерваторії в Нідерландах склали карту розподілу газу і пилу в перехідних дисках. Це дозволило дослідникам зробити вибір між цими механізмами.

eso.org

Нові зображення показують, що всередині проміжків, вільних від пилу, присутня значна кількість газу. Але в цьому газі теж є зазор, у три раз вужчий, ніж проміжок, в якому немає пилу. Таку структуру диска можна пояснити тільки в сценарії, за яким масивні планети, які тільки сформувалися, "розчистили" газ на шляху свого орбітального руху, захоплюючи при цьому силою свого тяжіння пилові частинки на більшій відстані.

Раніше повідомлялося про те, що астрономи виявили імовірно найстаріші зірки Чумацького Шляху. Точний вік зірок автори роботи не називають, але відзначають, що в центрі Чумацького Шляху протягом першого мільярда років після його утворення (це сталося через 100-200 мільйонів років після Великого вибуху) відбувалися активні процеси народження і смерті зірок. Знайдені астрономами зірки існували вже тоді.