Астрономи виявили гніздо молодих галактик у павутині з темної матерії

07 грудня 13:43

Галактики розташовані на відстані 11,5 мільярдів світлових років від Землі.

 

Японські астрономи за допомогою інструменту ALMA виявили гніздо з молодих гігантських галактик, яке розташовується на відстані 11,5 мільярдів світлових років від Землі. Галактики знаходяться на стику волокон темної матерії. Про знахідку було повідомлено прес-релізі ALMA.

Дослідники вивчали невелику ділянку неба, що отримала назву SSA22, розташовану в сузір'ї Водолія. Вони припустили, що в ній може бути розташований великий кластер галактик. Збільшивши роздільну здатність у 10 разів, вони змогли встановити, що в SSA22 зосереджено дев'ять молодих галактик.

Вчені зіставили дані, отримані в ході досліджень, з показаннями Телескопа Субару, який досліджував навколишній кластер галактик простір. З допомогою Субару астрономам вдалося встановити, що галактики оточені величезною 3D-мережею невидимої темної матерії. Ця ниткоподібна структура темної матерії вважається родоначальницею великомасштабних структур у Всесвіті. Однією з таких структур є космічна Велика стіна, яка охоплює понад 500 мільйонів світлових років.

Читайте також: "Хаббл" зробив фото еліптичної галактики в сузір'ї Великої Ведмедиці

Виявлені галактики знаходяться на перетині волокон темної матерії. Це підтверджує припущення вчених про те, що гігантські галактики формуються в регіонах зосередження темної матерії.

Раніше вчені припустили наявність у Землі "волосся" з темної матерії. Волоски мають коріння, яке розташовуються приблизно в мільйоні кілометрів від поверхні Землі, і кінчиками, розташованими у двух мільйонах кілометрів. Концентрація частинок у коренях є найвищою, до мільярда разів вище середнього. За словами Презо, "якщо ми точно визначимо місце розташування коренів, то туди можна буде послати зонд, який збере масу інформації про темну матерію".