Астрономи випадково відкрили нову галактику

01 лютого 13:06

Карликова галактика знаходиться на відстані 30 мільйонів світлових років від Землі.

 

Астрономи за допомогою телескопа "Хаббл" виявили на околицях Чумацького Шляху карликову галактику, про яку раніше нічого не було відомо. Як повідомляється на сайті NASA, галактика була відкрита в ході спостережень за кластером NGC 6752.

Кулясте скупчення NGC 6752 розташовується на відстані 13 тисяч світлових років від Землі. Під час спостереження за кластером, дослідники зрозуміли, що він приховує карликову галактику.

Галактика розташована у 2300 разів далі, ніж NGC 6752, на відстані 30 мільйонів світлових років від Землі. На думку дослідників, вона простягається на три тисячі світлових років, тобто, майже в 30 разів менша за Чумацький Шлях.

Телескоп "Хаббл" був виведений на орбіту 24 квітня 1990 року екіпажем корабля багаторазового використання "Діскавері" і з тих пір передав на Землю мільйони унікальних знімків, які значно розширили уявлення вчених про будову і походження Всесвіту. За чверть століття апарат провів 1,2 мільйона цільових спостережень за 38 тисячами космічних об'єктів, на підставі яких було підготовлено близько 13 тисяч наукових праць. За словами експертів, "це робить його одним з найбільш ефективних наукових інструментів в історії".