Астрономи відкрили загадкового двійника гігантської екзопланети

20 липня 17:50

Газовий гігант розташовується в системі з двох коричневих карликів.

 

Астрономи виявили двійника планети Бета Живописця b – однієї з найбільш вивчених екзопланет, яку недавно вдалося сфотографувати безпосередньо. Планета розташовується на відстані 63 світлових років від Землі, а її маса в сім разів більша, ніж у Юпітера. Як повідомляє Naked science, біля іншої зірки планету, яка є майже точною копією Бети Живописця b.

Наголошується, що планети мають схожі масу, абсолютну зоряну величину та спектральний клас. А в іншому вони виявилися разюче несхожі один на одного.

Бета Живописця b знаходиться всього в дев'ять разів далі від своєї зірки, ніж Земля від Сонця, а 2MASS 0249c – в 1950 раз далі. До того ж, її "материнська зірка" – це подвійна система коричневих карликів. Бета Живописця на порядок яскравіша за Сонце; коричневі карлики 2MASS 0249 у дві тисячі разів тьмяніші.

На думку дослідників, незважаючи на спільне походження зірки і пари карликів, схоже, що розташовані біля них планети формувалися в різних умовах. Бета Живописця b цілком вкладається в традиційні уявлення про утворення газових гігантів з протопланетної хмари, що оточує молоду зірку. Вчені вважають, що в невеликій хмарі-предку 2MASS 0249 просто не було достатньо матеріалу для народження такої великої планети. Можливо, додаткову речовину вона отримувала за рахунок припливу звідкись ззовні.

Раніше повідомлялося про те, що вчені відкрили екзопланету з орбітою, що суперечить теоретичним моделям. Обертаючись навколо досить невеликої зірки, вона відхилена від площини обертання зірки на 76%. Планета має масу, близьку до маси Юпітера, але розташовується на більш близькій відстані до зірки.