Астрономи відкрили позбавлений атмосфери аналог Землі

20 серпня 15:01

Екзопланета LHS 3844b виявилася мертвим каменем.

 

Астрономи відкрили екзопланету LHS 3844b, яка є майже що "близнюком" Землі. Разом з тим, існує й істотна відмінність – вона виявилася позбавленим атмосфери мертвим каменем, повідомляє Naked science.

Планета всього в 1,3 рази більша за Землю і обертається навколо тьмяноъ зірки, до якої перебуває досить близько, щоб прогріватися. Повний оберт навколо світила LHS 3844b здійснює за 11 діб. Але спостереження, які були проведені з телескопом "Спітцер", показали, що на ній, швидше за все, повністю відсутня атмосфера.

Дані, які отримали дослідники, довго не вкладалися в жодну з розглянутих авторами моделей. Вони не відповідали ні атмосфері, в якій домінує вуглекислий газ, ані азотистій, як на Землі. Якщо на LHS 3844b все ж є атмосфера, то не перевищує щільністю марсіанську, що вкрай несподівано для планети подібних розмірів. Однак саме на це вказують спостережні дані: швидше за все, LHS 3844b являє собою базальтову пустелю, зовсім позбавлену атмосфери, - щось на зразок Місяця чи Меркурія.

Мабуть, близькість навіть до дуже тьмяної зірки є небезпечною для атмосфери планети і життя на ній. Безперервний потік випромінювання і частинок може понести атмосферу в космічний простір.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше ізраїльські вчені заявили про те, що дві екзопланети, які були знайдені біля зірки Тігардена, "найбільш схожі на Землю" з усіх небесних тіл, які були відкриті на даний момент. Планети обертаються навколо зірки, яка знаходиться на відстані 12,5 світлових років від нас.