Астрономи відкрили гарячий юпітер з дивною орбітою

07 серпня 15:23

Всього дослідникам вдалося виявити чотири нових гарячих юпітера.

 

Астрономи з Кілхського університету за допомогою телескопа WASP-South виявили чотири нових гарячих юпітера, серед яких два відрізняються незвичайними характеристиками. Один з них є екзопланетою з однією з найвищих відомих температур, а інший – має дивну орбіту і, ймовірно, мігрував ближче до материнської зірки.

Екзопланета WASP-185b знаходиться на відстані 900 світлових років від Сонця, її радіус складає приблизно 1,25 радіуса Юпітера, а маси планет приблизно однакові. До незвичайним властивостям планети можна віднести характеристику її орбіті з ексцентриситетом близько 0,24 і орбітальним періодом близько 9,4 земних дня. Зазвичай подібні гарячі юпітери знаходяться ближче до своєї зірки. Враховуючи великий вік зірки (6,6 мільярда років), у астрономів є припущення, що WASP-185b прибув на свою поточну орбіту зовсім недавно або ж піддався гравітаційному впливу з боку іншої планети, яка, можливо, знаходиться у зовнішній частині системи.

Ще одна планета WASP-178b, знаходиться на відстані 1360 світлових років від Землі. Температура зовнішніх шарів екзопланети на денній стороні досягає 2470 кельвінів, що робить її однією з найбільш гарячих відомих на даний момент планет. Така температура викликана тим, що WASP-178b знаходиться на відстані всього 0,056 астрономічних одиниці від своєї материнської зірки.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше повідомлялося про те, що вчені відкрили екзопланету з орбітою, що суперечить теоретичним моделям. Обертаючись навколо досить невеликої зірки, вона відхилена від площини обертання зірки на 76%. Планета має масу, близьку до маси Юпітера, але розташовується на більш близькій відстані до зірки.