Астрономи відкрили 12 нових супутників Юпітера

18 липня 12:20

Один з виявлених об'єктів має незвичайну нестабільну орбіту.

 

Вчені під керівництвом Скотта Шеппарда з Інституту Карнегі виявили 12 нових супутників Юпітера, збільшивши таким чином кількість місяців газового гіганта до 79, що більше, ніж у будь-якого іншого небесного тіла в Сонячній системі. Як повідомляє Phys.org, один з цих супутників володіє дивною нестабільною орбітою.

Дев'ять з виявлених супутників є частиною зовнішнього роя місяців Юпітера і рухаються по ретроградній орбіти. Супутники утворюють три різні групи і, швидше за все, є частинами більш великих об'єктів, які були зруйновані через зіткнення з астероїдом або кометою. Супутники обертаються навколо планети з періодом у два роки. Ще два супутника розташовуються ближче до газового гіганту, їхнє обертання співпадає з обертанням планети.

Діаметр 12 супутника становить близько кілометра і він є найменшим відомим місяцем Юпітера. Він має орбіту, що збігається з обертанням планети, яка, однак, перетинає орбіти ретроградних об'єктів. Супутник отримав назву Валетуда на честь давньоримської богині здоров'я та гігієни. На думку дослідників, він є частиною більшого об'єкта, який колись був зруйнований внаслідок зіткнення з іншим небесним тілом.

Раніше вчені припустили, що Юпітер викинув із Сонячної системи іншу велику планету. На думку вчених, зникла планета ставилася до того ж класу, що і Нептун і Уран. Вона була гігантом, але не газовим гігантом, як Юпітер і Сатурн, а крижаним – набагато більш щільним і масивним. Юпітер міг викинути цю планету Сонячної системи під час близького сходження.