Астрономи створили панораму околиць чорної діри в центрі Чумацького Шляху

25 березня 18:09

Чорна діра розташовується на відстані 26 тисяч світлових років від Сонця.

 

Астрономи за допомогою даних, отриманих рентгенівським телескопом "Чандра", створили панорамне відео околиць надмасивної чорної діри, яка розташовується в центрі Чумацького Шляху (Стрілець А*). Як повідомляється на сайті телескопа, панорама показує десятки гігантських зірок і потоки газу і випромінювання, які зриваються з їхньої поверхні.

Ці вітри забезпечують запас матеріалу, яким "харчується" надмасивна чорна діра. На відео можна зауважити щільні хвилі, які стікаються до Стрільця А*. Ці скупчення утворюються в результаті зіткнення кількох потоків газу, які виходять від зірок. Крім того, ролик показує кілька потоків відносно низької щільності.

Потоки рухаються відносно повільно, перебуваючи далеко від чорної діри, і прискорюються при наближенні до неї. Іноді ударні хвилі газу стикаються з викидами від інших зірок, що призводить до появи спалахів рентгенівського випромінювання.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили найяскравішу наднову зірку у Всесвіті. ASASSN-15lh у два рази яскравіша за зафіксований раніше максимум для наднових, в тисячі разів яскравіша за "нормальних" наднових і в 50 разів яскравіша за нашу галактику Чумацький Шлях.