Астрономи розповіли про роль Юпітера в появі життя на Землі

06 листопада 14:09

Гравітаційний вплив газового гіганта істотним чином вплинув на орбіту нашої планети.

 

Астрономи заявили про те, що гравітаційний вплив Юпітера зіграв важливу роль в появі життя на Землі. Як повідомляє Science Alert, газові гіганти, займаючи певні місця в системі, стабілізують орбіти інших планет і сприяють появі необхідних для життя умов.

Дослідники вважають, що вплив Юпітера і Сатурна призвів до подовження еліптичної орбіти Землі, а також вплинув на нахил її осі, створюючи льодовикові і міжльодовикові цикли. Тобто, незважаючи на настання льодовикових періодів, життя на Землі змогло з'явитися і продовжити існувати.

У ході дослідження вчені створили кілька комп'ютерних моделей, в ході яких розглянули вплив Юпітера на інші планети у випадках, якщо б він знаходився на іншому місці в Сонячній системі. У більшості подібних симуляцій система розпадалася протягом 10 мільйонів років. У решті чверті симуляцій положення Юпітера дозволяло стабілізувати орбіту Землі і зробити її придатною для життя.

За словами дослідників, це суперечить гіпотезі рідкісної Землі, яка передбачає, що умови нашої планети унікальні у Всесвіті. Вчені вважають, що у випадках, коли планети земного типу знаходяться під таким же впливом газових гігантів в своїх системах, вони можуть бути потенційно населеними.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше ізраїльські вчені заявили про те, що дві екзопланети, які були знайдені біля зірки Тігардена, "найбільш схожі на Землю" з усіх небесних тіл, які були відкриті на даний момент. Планети обертаються навколо зірки, яка знаходиться на відстані 12,5 світлових років від нас.