Астрономи розповіли про перший міжзоряний метеор

17 квiтня 15:14

Небесне тіло згоріло в атмосфері Землі у 2014 році.

 

Астрономи з Гарвардського університету заявили про те, що у 2014 році в атмосфері Землі згорів перший міжзоряний метеор. Як повідомляє N+1, такі висновки дослідники зробили на підставі аналізу швидкості і траєкторії руху об'єкта.

У ході дослідження вчені шукали в каталозі метеорів NASA дані про об'єкт, який нагадував би параметрами астероїд Оумуамуа – першого відомого гостя з іншої зоряної системи. Їм вдалося знайти об'єкт діаметром трохи менше метра і масою близько 460 кілограмів, який зруйнувався в атмосфері над південною частиною Тихого океану.

Небесне тіло наближалася до Сонця зі швидкістю близько 60 кілометрів на секунду, а його гіперболічна орбіта припускає, що він прибув з-за меж Сонячної системи. На думку вчених, міжзоряні метеороіди можуть потрапляти в атмосферу нашої планети кожні 10 років.

Дослідники сподіваються, що в майбутньому вони зможуть зафіксувати такий об'єкт до того, як він згорить в атмосфері Землі. Таким чином, вони зможуть поспостерігати за процесом і визначити хімічний склад об'єкта.

Міжзоряний астероїд був виявлений в Сонячній системі в жовтні минулого року. Небесне тіло має незвичайну сигароподібну форму, а його довжина-близько 400 метрів, у 10 разів більша, ніж ширина.