Астрономи поспостерігали за загибеллю планет земного типу

19 жовтня 17:45

Дослідники змогли з'ясувати склад надр далеких планет.

 

Команда астрономів під керівництвом Бенджаміна Цукермана з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі поспостерігала за загибеллю землеподібних екзопланет. Ці спостереження допомогли дослідникам з'ясувати склад подібних небесних тіл, повідомляє Naked science.

Подібні на Сонце зірки в кінці свого життя скидають зовнішні оболонки і перетворюються на білих карликів. Цей процес порушує стабільні орбіти планет та інших небесних тіл. Деякі з них починають по спіралі зближуватися з карликом і розпадаються під дією його гравітації за період від 100 тисяч до мільйона років. У результаті на поверхню тьмяної зірки падають уламки і пил, склад яких можна розрізнити в спектральних даних білого карлика.

У ході дослідження вчені спостерігали за "забрудненими" спектрами подібних зірок, які знаходяться на відстані 200-665 світлових років від Землі. Ключовим елементом, який цікавив учених, було залізо. За його вмістом в породах далекої планети можна судити про присутність кисню в період формування цих порід: чим більше включено заліза, тим більше кисню було навколо. Наприклад, внутрішні планети Сонячної системи утворилися в умовах порівняльного достатку кисню, проте пояснити це досі не вдається, а значить, не можна сказати, наскільки така ситуація унікальна в Галактиці.

Шість об'єктів, які вивчили астрономи, виявилися близькі до Землі, Марса та інших планет Сонячної системи. Судячи з усього, планети земного типу схожі на нашу не тільки розмірами і масою, але і механізмом походження і базовою геохімією. А це означає, що придатні для життя умови можуть зустрічатися не так вже рідко на холодних просторах Галактики.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше ізраїльські вчені заявили про те, що дві екзопланети, які були знайдені біля зірки Тігардена, "найбільш схожі на Землю" з усіх небесних тіл, які були відкриті на даний момент. Планети обертаються навколо зірки, яка знаходиться на відстані 12,5 світлових років від нас.