Астрономи помітили "танець" супутників Нептуна

15 листопада 18:20

"Танець" дозволяє зберегти орбіти супутників стабільними.

 

Астрономи з Лабораторії реактивного руху NASA помітили, що два супутника Нептуна перебувають у дивному резонансі, який нагадує танець. Незважаючи на те, що він може здатися дещо дивним, він допомагає зберегти стабільність їх орбіт, повідомляється на сайті агентства.

Наяда і Таласса знаходяться дуже близько до Нептуна і одна до одної. Орбіти супутників розташовуються на відстані 1850 кілометрів одна від одної. Але, незважаючи на це, вони ніколи не виявляються так близько: в момент, коли Наяда проходить повз Талассу, відстань між супутниками складає 3540 кілометрів. Це пов'язано з особливостями їхніх орбіт.

Наяда здійснює оборот навколо Нептуна за сім годин, а Талассі на це потрібно 7,5. Якщо б хтось опинився на Таласі і спостерігав за Наядою, він би помітив, що вона рухається по траєкторії, що нагадує зигзаг. Астрономи назвали це "танцем уникнення", який уберігає супутники від зіткнення.

На думку дослідників, це явище стало наслідком формування всієї системи супутників Нептуна. Вони вважають, що система, яка існувала спочатку, була зруйнована через те, що планета притягнула свій найбільший супутник, Тритон. З осколків одного з супутників сформувалися маленькі Наяда і Таласса (їхня довжина становить 100 кілометрів), а також система кілець планети.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше вчені заявили про те, що одне з кілець Урану має дивну форму: не круглу або еліптичну, а швидше трикутну. Така форма обумовлена орбітальним резонансом з одним з внутрішніх супутників – Крессидою.