Астрономи отримали знімок "зоряної віддачі" в спіральній галактиці

07 вересня 17:45

Галактика була відкрита ще у 1781 році.

 

Астрономи опублікували незвичайний знімок галактики NGC 3351 (Мессьє 95), яка розташовується в сузір'ї Лева. Дослідникам вдалося продемонструвати в дії ефект "зоряної віддачі", повідомляє Європейська південна обсерваторія.

"Зоряної віддачею" називають процес перерозподілу енергії в міжзоряному середовищі всередині галактик, в яких йде зореутворення. У цій галактиці, зокрема, воно відбувається в кільці, що оточує ядро, і йде з такою інтенсивністю, що можна безпосередньо спостерігати викид з кільця масивних бульбашок гарячого газу. Цей газ може чинити вплив (як позитивний, так і негативний) на хід зореутворення всередині галактики.

Для того, щоб отримати даний знімок, астрономи використали дані телескопів ALMA, "Хаббл" і Дуже великого телескопа.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше астрономи помітили, що невелика галактика, розташована в групі Скульптор, поступоворуйнується гравітаційним впливом гігантської галактики, розташованої по сусідству з нею. Виявлена галактика належить до типу карликових сфероїдальних галактик, але, на відміну від інших подібних галактик, вона має витягнуту форму, спрямовану в бік NGC 253. Така форма галактики може вказувати на те, що на неї діє гравітаційний вплив більшої галактики, який сильніше діє на ближній бік.