Астрономи отримали знімок зірки, яка "скидає шкіру"

13 лютого 17:58

Червоний гігант повільно перетворюється на планетарну туманність.

 

Вчені за допомогою Дуже великого телескопа отримали знімок зірки R Scu, яка розташовується на відстані 1200 світлових років від Землі в сузір'ї Скульптора. Як повідомляється на сайті Європейської південної обсерваторії, зірка наближається до кінця своєї еволюції і втрачає зовнішні оболонки, перетворюючись на планетарну туманність.

В основному процес втрати маси добре досліджений, але все ще залишається неясним, як він йде в безпосередній близькості до поверхні зірки. Кількість втраченої зіркою маси має величезне значення для еволюції зірки – саме вона визначає її майбутнє і від нього залежить тип планетарної туманності, що утворюється. Завершуючи свій життєвий цикл утворенням планетарних туманностей, AGB-зірки виробляють велику кількість різноманітних атомів хімічних елементів - у тому числі 50% елементів важчих за залізо - які потім розсіюються в міжзоряному просторі і згодом беруть участь в утворенні нових зірок, планет, їхніх супутників, і в кінцевому рахунку живих організмів.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили найяскравішу наднову зірку у Всесвіті. ASASSN-15lh у два рази яскравіша за зафіксований раніше максимум для наднових, в тисячі разів яскравіша за "нормальних" наднових і в 50 разів яскравіша за нашу галактику Чумацький Шлях.