Астрономи отримали знімок туманності Розетка

19 листопада 17:55

Туманність знаходиться в сузір'ї Єдинорога.

 

Астрономи за допомогою Дуже великого телескопа отримали знімок емісійної туманності Розетка, яка розташовується в сузір'ї Єдинорога. Як повідомляється на сайті Європейської південної обсерваторії, туманності – одні з найкрасивіших небесних об'єктів.

Всередині таких туманностей газ і пил збираються разом, щоб породити нове покоління зірок. Спочатку ці новонароджені зірки занурені в пилові хмари, з яких вони і з'явилися, і тому їх не можна побачити в оптичних променях. Але через деякий час потужне випромінювання зірок "здуває" щільні хмари геть і іонізує навколишній газ, змушуючи його яскраво світитися. Все це можна розгледіти на фото - суміш газу, що світиться, і темного пилу під впливом випромінювання утворює складні візерунки, що нагадують купчасті навколо вогню хмари диму.

Раніше астрономи помітили, що невелика галактика, розташована в групі Скульптор, поступово руйнується гравітаційним впливом гігантської галактики, розташованої по сусідству з нею. Виявлена галактика належить до типу карликових сфероїдальних галактик, але, на відміну від інших подібних галактик, вона має витягнуту форму, спрямовану в бік NGC 253. Така форма галактики може вказувати на те, що на неї діє гравітаційний вплив більшої галактики, який сильніше діє на ближній бік.