Астрономи отримали знімок "блакитної комети"

08 жовтня 14:25

Комета C/2016 R2 була відкрита у 2016 році.

 

Астрономи одержали знімок комети C/2016 R2 (PANSTARRS) з дальніх областей Сонячної системи. Як повідомляє Європейська південна обсерваторія, комета була відкрита у 2016 році, а її новий знімок був отриманий у рамках проекту "Пошук жилих планет навколо ультрахолодних зірок методом затемнень".

Комети – брили, що складаються з пилу, льоду, газу та каменю. Коли вони опиняються близько до Сонця, лід на них нагрівається, перетворюється на газ і викидається в оточуючий простір - цей процес називається "витікання газу". В результаті навколо ядра комети формується туманна оболонка, яка називається комою, і яскравий протяжний хвіст.

Комета C/2016 R2 (PANSTARRS) цікава рідкісними сполуками і молекулами, які вчені зареєстрували в її комі: окис вуглецю, іони азоту. Вони дають в спектрі комети яскраво-блакитні емісійні лінії - настільки яскраві, що її навіть прозвали "блакитною кометою". Вона здійснює оборот навколо Сонця за 20 тисяч років і підійшла до нього на мінімальну відстань у 2018 році.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше повідомлялося про те, що астероїд, який пролетів повз Землю в ніч на Хелловін, насправді є мертвою кометою. Вченим вдалося встановити, що діаметр 2015 TB145 становить близько 600 метрів, і він робить повний оборот навколо своєї осі за п'ять годин.