Астрономи отримали новий знімок туманності Кіля

29 серпня 17:20

На знімку можна побачити безліч молодих і старих зірок.

 

Астрономи за допомогою телескопа VISTA отримали знімок туманності Кіля – однієї з найбільш великих і яскравих туманностей на нічному небі. Як повідомляється на сайті Європейської південної обсерваторії, на зображенні розмістилося безліч як зовсім молодих зірок, так і тих, які вже закінчують своє життя.

Туманність розташовується на відстані 7500 світлових років від Землі в сузір'ї Кіля. Вона являє собою гігантську динамічну хмару міжзоряного газу і пилу, всередині якого пліч-о-пліч формуються і вмирають зірки.

У надрах туманності масивні зірки випускають потужне випромінювання, під впливом якого світиться навколишній газ. За контрастом з цим сусідні області туманності містять темні маси пилу, всередині яких ховаються новонароджені зірки. Таким чином, між зірками і пилом в туманності Кіля йде безперервна битва, і новоутворені зірки в ній перемагають: високоенергетичне випромінювання і зоряний вітер, що випускаються ними, випаровують і розсіюють пилові зоряні ясла, в яких вони народилися.

Туманність розтягнулася на 300 світлових років, вона є однією з найбільших областей зореутворення в Чумацькому Шляху і помітна неозброєним оком у Південній півкулі. Всередині туманності розташовується одна з найбільш відомих подвійних систем - Ета Кіля. Ця подвійна зірка є найпотужнішою за енерговіділенням у області, що оточує її. У 30-х роках XIX століття вона була одним із найяскравіших об'єктів на небі, але з тих пір її світність різко впала. Вона закінчує свій життєвий цикл, але залишається однією з найбільш масивних і яскравих зірок Чумацького Шляху.

Раніше астрономи помітили, що невелика галактика, розташована в групі Скульптор, поступово руйнується гравітаційним впливом гігантської галактики, розташованої по сусідству з нею. Виявлена галактика належить до типу карликових сфероїдальних галактик, але, на відміну від інших подібних галактик, вона має витягнуту форму, спрямовану в бік NGC 253. Така форма галактики може вказувати на те, що на неї діє гравітаційний вплив більшої галактики, який сильніше діє на ближній бік.