Астрономи назвали часові межі існування потоків талої води на Марсі

23 листопада 17:45

Потоки рухались по поверхні Червоної планети ще в епоху динозаврів.

 

Астрономи заявили про те, що їм вдалося виявити на північній півкулі Марса великі поклади льоду і сліди потоків талої води, які рухалися по поверхні Червоної планети в епоху динозаврів на Землі. Висновки дослідників опубліковані в журналі JGR: Planets.

У ході дослідження вчені вивчили знімки північної півкулі планети, отримані за допомогою зонда MRO. Льодовики Землі і Марса, як зазначають учені, не стоять на місці, а постійно рухаються вниз по схилах гір або рівнинах, відступаючи і наступаючи по мірі підвищення або пониження температур. Ці рухи льодів не проходять безслідно для поверхні планет - на ній виникають дуже специфічні форми рельєфу, такі як фіорди, моренні гряди, баранячі лоби та інші об'єкти, які однозначно свідчать про те, що тут колись існував льодовик.

Аналізуючи знімки з MRO, дослідники намагалися знайти такі форми рельєфу, розташовані неподалік від сучасних марсіанських льодовиків. Їх сусідство, як сподівалися вчені, допомогло б їм зрозуміти, з якою швидкістю рухаються льоди Марса сьогодні і відбувалися масштабні відступи й наступи льодових шапок в недавньому і далекому минулому.

На рівнині Темпі, розташованої на північ від вулканічного плато Фарсида, зонду NASA вдалося знайти так звані ози - досить невисокі і дуже довгі пагорби, схожі за формою на залізничні вали.

Ози, на відміну від багатьох інших льодовикових форм рельєфу, формуються не в результаті руху самих льодів, а потоків талої води, які виникають на кордоні між підніжжям льодовика і грунтом і прокладають в ньому вузькі, але довгі канали довжиною в кілька десятків кілометрів.

Та частина рівнини Темпі, на якій знаходяться ози і пов'язаний з ними льодовик, сформувалася приблизно 150-110 мільйонів років тому. Це означає, що потоки "справжньої" води текли по поверхні червоної планети в зовсім недавньому минулому, коли Марс вже встиг охолонути і втратити майже всю свою атмосферу.

У вересні 2015 року фахівці NASA провели прес-конференцію, під час якої розповіли про те, що знайшли свідчення існування рідкої води на поверхні Марса. Пізніше агентством було представлене анімаційне відео, яке моделює рух потоків води на Червоній планеті.