Астрономи на прикладі червоного гіганта змогли побачити майбутнє Сонця

08 листопада 14:31

Дослідники в деталях вивчили поверхню зірки.

 

Астрономам вперше вдалося в деталях вивчити поверхню червоного гіганта W Гідри, який раніше був майже двійником Сонця, а тепер знаходиться на фінальних етапах еволюції. Про свої спостереження дослідники повідомили в журналі Nature Astronomy.

Зірка розташовується на відстані 254 світлових років від Землі. Вона набагато старша за Сонце і вже проеволюціонувала до стадії червоного гіганта, роздулася і – якщо продовжувати аналогію з Сонцем – поглинула простір аж до орбіти Землі і Марса. На діаграмі Герцшпрунга – Рассела вона знаходиться в області асимптотичної гілки, де коли-небудь виявиться і Сонце, серед великих, яскравих і холодних зірок, що продовжують стрімко втрачати масу.

W Гідри стала першою у своєму класі, яку вдалося роздивитися в таких подробицях, помітивши деякі несподівані для вчених деталі; так, на ній виявлена компактна і яскрава пляма. Пляма може вказувати або на надзвичайно яскравий спалах в хромосфері зірки, який випадково збігся з часом спостережень, або ж на дію ударних хвиль, що нагрівають цю область до дуже високих температур.

Раніше астрономи помітили, що невелика галактика, розташована в групі Скульптор, поступово руйнується гравітаційним впливом гігантської галактики, розташованої по сусідству з нею. Виявлена галактика належить до типу карликових сфероїдальних галактик, але, на відміну від інших подібних галактик, вона має витягнуту форму, спрямовану в бік NGC 253. Така форма галактики може вказувати на те, що на неї діє гравітаційний вплив більшої галактики, який сильніше діє на ближній бік.