Астрономи детально роздивилися найяскравішу комету року

21 грудня 17:58

Комета пролетіла на мінімальній відстані від Землі 16 грудня.

 

Астрономи за допомогою телескопа ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) змогли в найдрібніших подробицях роздивитися комету 46P/Віртанена, яка стала найяскравішим подібним об'єктом в цьому році. Як повідомляється на сайті обсерваторія, спостереження були проведені 2 грудня, а 16 грудня комета максимально зблизилася з Землею, підійшовши на відстань 11,4 мільйона кілометрів.

У ході спостережень, проведених за допомогою ALMA, завданням дослідників було дослідження розподілу молекул ціаністого водню, що повинно було допомогти дізнатися більше про внутрішню частину коми комети. В результаті дослідники помітили компактний регіон газу і дифузну і трохи асиметричну форму коми. Крім того, дослідники провели спостереження за більш комплексними молекулами 9 грудня, коли комета знаходилася на відстані 13,6 мільйона кілометрів від Землі.

Вперше комета 46P/Віртанена була помічена у 1948 році, вона здійснює оборот навколо Сонця за 5,4 року. Дослідники зазначають, що її все ще можна помітити неозброєним оком.

Раніше повідомлялося про те, що астероїд, який пролетів повз Землю в ніч на Хелловін, насправді є мертвою кометою. Вченим вдалося встановити, що діаметр 2015 TB145 становить близько 600 метрів, і він робить повний оборот навколо своєї осі за п'ять годин.