Астрономам вперше вдалося отримати знімок чорної діри

10 квiтня 16:39

Об'єкт розташовується в центрі галактики М87.

 

Астрономи за допомогою телескопа Event Horizon Telescope вперше отримали знімок надмасивної чорної діри та її тіні. Як повідомляється на сайті обсерваторії, об'єкт розташовується в центрі галактики Messier 87 (М87) в кластері Діви.

Event Horizon Telescope (ЕНТ) – це група з восьми телескопів, розташованих по всьому світу, яка була створена спеціально для того, щоб отримати знімок чорної діри. На представленому зображенні розмістилася чорна діра, яка знаходиться на відстані 55 мільйонів світлових років від нашої планети, вона в 6,5 мільярдів разів масивніша за Сонце.

"Ми отримали перше зображення чорної діри. Це видатний науковий прорив, який вдалося зробити команді з понад 200 науковців", - заявив проектний директор ЕНТ Шеперд Доелман.

Дослідникам вдалося отримати знімок яскравого кільця з темним центральним регіоном – тінню чорної діри. "Оскільки ми отримали знімок тіні, ми можемо порівняти зображення з комп'ютерними моделями, які включають в себе фізику викривленого простору, перегрітої речовини і сильних магнітних полів. Більшість з побаченого на знімку відповідає нашим теоретичним уявленням напрочуд добре", - заявив один з дослідників Пол Т. П. Хо.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили найяскравішу наднову зірку у Всесвіті. ASASSN-15lh у два рази яскравіша за зафіксований раніше максимум для наднових, в тисячі разів яскравіша за "нормальних" наднових і в 50 разів яскравіша за нашу галактику Чумацький Шлях.