Астрономам вдалося зняти загибель "тимчасового супутника" Землі

02 грудня 14:49

Болід, який вибухнув над Австралією, міг бути рідкісним супутником нашої планети.

 

Астрономи з Королівського університету Кертін заявили про те, що болід, який згорів у небі над Австралією кілька років тому, може виявитися рідкісним тимчасовим "міні-супутником" Землі – небесним тілом, яке на деякий час залишилося на орбіті планети, повідомляє Naked science.

Вогненна куля, яка згоріла у небі Австралії 22 серпня 2016 року, привернула увагу вчених. Її політ з декількох точок зняла мережа автоматичних камер Desert Fireball Network, це дозволило розрахувати траєкторію небесного тіла. Вона показала, що воно може бути не просто астероїдом, а одним з "тимчасових супутників" Землі.

Іноді тяжіння планети захоплює не дуже масивні і швидкі тіла, які якийсь час залишаються на її орбіті. Спостереження показують, що з 10 мільйонів навколоземних астероїдів "тимчасовими супутниками" ставали лише 18 тисяч. Разом з тим, вчені вже кілька років спостерігають астероїд 2006 RH120, який час від часу приєднується до Землі в своєму польоті.

Тепер же вчені заявили про те, що болід, який був помічений в небі Австралії в 2016 році, також міг бути таким "тимчасовим супутником". За словами дослідників, його швидкість досягала 11 км/год, а траєкторія виявилася практично вертикальною. Такий кут майже виключає ймовірність того, що тіло є фрагментом штучного об'єкта, а повільний рух не схожий на звичайний навколоземний астероїд. За припущенням вчених, зрушити його зі звичайної орбіти могло незвичайне взаємне зближення Землі і Місяця, через яке вони проходили як раз в той час.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

У середині лютого 2013 року жителі багатьох регіонів Уралу спостерігали болід - вогненну кулю з хвостом, чий політ завершився яскравим спалахом і вибухом. Маса космічного тіла до вибуху, за оцінками вчених, становила близько 10 тисяч тонн, розмір - близько 17 метрів. За результатами аналізу фрагментів було встановлено, що челябінський метеорит відноситься до класу звичайних хондритів.

На думку дослідників, вік метеорита приблизно дорівнює віку Сонячної системи.