Астрофізики зняли водневе світіння північної півкулі з рекордною роздільною здатністю

16 грудня 17:08

На фото можна побачити світіння водню в Чумацькому Шляху і інших галактиках.

 

Астрофізики представили фото світіння водню в північній півкулі
Астрофізики представили фото світіння водню в північній півкулі

Радіоастрономи з Університету Бонна та Інституту радіоастрономії товариства Макса Планка завершили повний огляд північної півкулі на довжині хвилі випромінювання нейтрального водню. Вчені змогли добитися високої роздільної здатності, рекордної для таких оглядів. Це сталося завдяки використанню 100-метрового Еффельсбергського радіотелескопа. Про результати дослідження повідомляється в прес-релізі товариства Макса Планка.

Огляд вчені почали у 2008 році. Для його проведення на телескоп був встановлений спеціальний приймач, що працює в діапазоні 1.4 гігагерца і володіє високою спектральною роздільною здатністю. Ширина спектрального діапазону, в якому проводилися вимірювання, склала близько 100 мегагерц, що дозволило побачити не тільки випромінювання нейтрального водню в Чумацькому Шляху, але і в інших галактиках, світло яких відчуває червоне зміщення.

Максимальне червоне зміщення, зафіксоване приймачем, становить 0,07, що відповідає відстаням до 750 мільйонів світлових років.

Раніше астрономи опублікували найбільше зображення Чумацького Шляху. Для створення унікальної карти вчені з Ruhr-Universität Bochum скомпілювали п'ятирічні дані спостережень за нашою галактикою. Зображення містить більше 50 тисяч нових об'єктів змінної яскравості і складається з 46 мільярдів пікселів. Фото Чумацького Шляху складено з 286 окремих зображень.