Астрофізики оцінили кількість розумних цивілізацій у Всесвіті

29 квiтня 13:03

В даний час у Всесвіті може існувати 10 мільярдів розумних видів.

 

Вчені з США оцінили можливість виникнення розумної цивілізації на потенційно придатній для життя екзопланеті і кількість таких світів у Всесвіті. Результати досліджень вчених були опубліковані в журналі Astrobiology.

На думку вчених, людська цивілізація унікальна в спостережуваному Всесвіті тільки тоді, коли ймовірність виникнення життя на придатній для цього екзопланеті дорівнює 10-22. Якщо ж припустити, що людство не унікальне, а ймовірність виникнення життя на екзопланеті дорівнює 10-12, то на даний момент у Всесвіті повинно існувати близько 10 мільярдів розумних цивілізацій.

Читайте також: Вчені виявили найбільший об'єкт у Всесвіті

До таких висновків учені прийшли, модифікувавши рівняння Френсіса Дрейка з урахуванням відкритих до теперішнього часу екзопланет. Співвідношення Дрейка представляє собою рівність, з однієї сторони якої перебуває добуток семи множників, а з іншого - число позаземних цивілізацій. Дослідники замінили сім множників на два. Перший з них описував кількість придатних для життя планет в заданій частині Всесвіту, а другий – імовірність виникнення розумної цивілізації на придатній для цього планеті.

Lenta.ru

Якщо висновки вчених виявляться вірними, то людство є єдиною розумною цивілізацією в Чумацькому Шляху. Старі світи вже загинули, а нові виникнуть тільки після зникнення людства.

Раніше Едвард Сноуден заявив про те, що земляни не можуть розшифрувати код послань інопланетян. В ефірі одного з американських телеканалів він заявив про те, що Всесвіт настільки зацікавлена в охороні комунікації, що інопланетний сигнал може бути просто дуже добре зашифрований. Тому земляни не можуть відрізнити його від навколишнього шуму.